Siła podróży Anny Piwowarskiej

Południowej: Chile, Argentynie, Urugwaju i Paragwaju. Przedstawiła ją 24 maja
w Stacji Dialog w ramach spotkań organizowanych przez Oddział Dolnośląski
SDP.

Wyprawa o charakterze terapeutyczno-poznawczym, jak ją określiła, miała dodać jej sił w trudnym okresie życia, po stracie męża i przed oczekiwaną operacją biodra. Zdecydowała się na tę niełatwą eskapadę za namową przyjaciółki z Polskiego Radia Rzeszów red. Jolanty Danak-Gajdym oraz kierując się hasłem nawiązującym do słów Jana Pawła II, „Nie lękamy się, idziemy w góry” z plakatu, który przed laty zachowała na pamiątkę. Pokonując wszelkie obawy, powędrowała z siedmioosobową grupą wytrawnych turystów w Andy, do Parku Acancagua z bajecznie kolorowymi górami, na pustynię Atacama z Doliną Księżyca i Doliną Śmierci, do gejzerów i turkusowych lagun, do wodospadów Iguazu z 275 grzmiącymi kataraktami i oszałamiającą Gardzielą Diabła. Zwiedzała Santiago, mimo obaw z powodu trwających tam wcześniej zamieszek, muzea, zachwycała się kolorowym Valparaiso, portowym miastem nad Oceanem Spokojnym, szukała młodzieży spontanicznie tańczącej tango na ulicach Buenos Aires, widziała pozostałości jezuickich misji w Paragwaju i wioskę z mniejszością polską tamże. Wszędzie spotykała wspaniałych ludzi o otwartych sercach, gościnnych i pogodnych, biednych ale szczęśliwych.
Opowieść o wrażeniach z wyprawy miała oryginalną formę. Zebrani słuchali wywiadu przeprowadzonego z Anną Piwowarską-Nasz przez red. Patrycję Jęczmionkę z Radia Rodzina na temat odbytej podróży, równocześnie oglądając na ekranie składankę dobranych zdjęć. Prelegentka dodawała swoje komentarze i uzupełnienia. Dzieląc się przeżyciami, powiedziała: „Ta podróż była pielgrzymką w głąb siebie. Nauczyła mnie cierpliwości, pokory, szacunku dla piękna tego świata”. Zachęciła również, aby zdobywać się na odwagę „wyjścia ze swojej strefy komfortu”.
Niestety, niewielu członków OD SDP wzięło udział w tym ciekawym spotkaniu, frekwencją, zarząd oddziału proponuje, aby spotkania o podobnej tematyce odbywały się cyklicznie. W czerwcu planowane jest o Syrii.

Anna Fastnacht-Stupnicka

Zdjęcia: Piotr Gaglik i Jan Poniatowski